Barszcz wigilijny z uszkami

Published on June 13 2016

Jak wszystkie barszcze tak i tu gotuje się smak na jarzynie; grzybki osobno mają być ugotowane, do których daje się małą łyżkę masła i kawałek cebuli; a gdy są już bardzo miękkie, zlewa się z nich smak i cedzi przez sitko i niech się ostoi, potem zlewa się z wierzchu ostrożnie, żeby fusy które zostały na spodzie nie zlać do smaku. Na wigilię znacznie więcej potrzeba barszczu, więc smak z ryby można stosownie do ilości osób dodać (dwie do trzech chochel), buraczki szatkowane tak samo przed wydaniem na stół nalewa się kwasem burakowym zagotowanym, a gdy już wszystko gotowe i uszka zrobione, robi się zasmażkę z dwóch łyżek masła (jeżeli na 6 osób, łyżki pełnej mąki). Gdy się zasmażka zaczyna rumienić, dać całą cebulę małą w plastry skrajaną niech się przysmaży, byle nie zrumieniła się; wtenczas pomału zalewać barszczem ciągle mieszając, zmieszać dobrze wszystek barszcz. Następnie przecedzić przez sitko do garnka, a gdy zacznie kipieć, wrzucić uszka aby się razem zagotowały. W wazie zmieszać razem z szatkowanymi buraczkami i wydać na stół.

Written by Emilia

Published on #gotowanie

Repost 0
Comment on this post